Κωνσταντίνος Δημητρίου Χρονόπουλος στο athens24.gr
Ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος, εξειδικευμένος στον τομέα της Προσθετικής Ορθωτικής Αποκατάστασης. Μέσω της οικογενειακής του εταιρείας, της Chronopoulos Rehabilitation-Center, μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, έχει σαν στόχο να βοηθά τους ασθενείς να ξεπερνούν τα προβλήματά τους, δίνοντάς τους ολοκληρωμένες λύσεις μέσω της τεχνολογίας.
Έχετε κάνει σπουδές στον τομέα της Προσθετικής Ορθωτικής Αποκατάστασης. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ο τομέας αυτός;
Για τον κλάδο αυτό υπάρχει πανεπιστημιακή μόρφωση, η οποία είναι μόνο στο εξωτερικό, με τετραετής φοίτηση και κατατασσόμαστε στον κλάδο της εμβυομηχανικής. Το πτυχίο μας δίνει την δυνατότητα να συλλέγουμε πληροφορίες από τους γιατρούς και τους μηχανολόγους, ώστε να κατασκευάσουμε ένα τεχνητό μέλος.
Η εταιρεία σας, η Chronopoulos Rehabilitation-Center, είναι μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας. Πως ξεκίνησε αυτή η πορεία και ποιες υπηρεσίες προσφέρει στους ασθενείς;
Η εταιρεία είναι 45 χρόνια στο χώρο, πρωτεργάτης ήταν ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν ένας εμπειροτεχνίτης. Ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο και έφτασε πολύ ψηλά όσον αφορά τις υπηρεσίες στην Ελλάδα, όποτε τώρα ασχολούμαστε κυρίως με την κατασκευή ενός τεχνητού μέλους και γενικότερα με το να εκπαιδεύσουμε κάποιον πώς να χρησιμοποιεί και πώς να βαδίζει όσον το δυνατόν καλύτερα και πιο σωστά με το τεχνητό μέλος.
Μιλήστε μας για το σύστημα CAD/CAM και για τη χρήση του BIOSCANER στον τομέα της αποκατάστασης. Ποια η χρησιμότητά τους;
Ουσιαστικά το κυρίως μέρος και το εξάρτημα που θα κρίνει την επιτυχία ενός τεχνητού μέλους είναι η εφαρμογή, δηλαδή η θήκη που θα έρθει σε επαφή με το κολόβωμα του ασθενούς και θα καθορίσει κατά πολύ το πόσο επιτυχημένη θα είναι μια αποκατάσταση. Με λίγα λόγια κατά πόσο τον ενοχλεί και κατά πόσο νιώθει άνετα ώστε να μπορέσει να στηριχθεί και να βαδίσει άνετα χωρίς ενοχλήσεις. Πλέον, έχουμε φέρει ένα σύστημα laser, το οποίο κάνει τρισδιάστατη χαρτογράφηση της περιοχής και μας δίνει μια μεγαλύτερη ευχέρεια ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θήκες άνετες και λειτουργικές για τον κάθε ασθενή. Στο παρελθόν αυτή η μέθοδος γινότανε με γύψινα εκμαγεία, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ακόμα αλλά πλέον η τεχνολογία οδεύει στα νέα συστήματα.
Ποιο το χρηματικό κόστος για την αποκατάσταση και ποια η συνεισφορά των ασφαλιστικών φορέων σ’ αυτό το εγχείρημα;
Τα κόστη ποικίλουν, γενικότερα για μια κατασκευή κάτω από το γόνατο ένα γενικό κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 4.000 ως 8.000 ευρώ. Ο ασφαλιστικός φορέας το μέγιστο που δίνει είναι 3.000 ευρώ. Γενικότερα υπάρχει πρόβλημα σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα, όπως και σε διάφορους άλλους κλάδους, πάραυτα για κάθε περίπτωση βρίσκομαι τις κατάλληλες λύσεις, ώστε ο οικονομικός παράγοντας να μην είναι πρόβλημα και «αγκάθι» για τον καθένα.
Ποια είναι η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών που έρχονται σε εσάς για αποκατάσταση και πως αντιμετωπίζονται από το δικό σας προσωπικό;
Η ψυχολογία ποικίλει για τον καθένα, συνήθως η ψυχολογία τους είναι αρκετά καλή! Ο άνθρωπος τις δύσκολες στιγμές βρίσκει μια ιδιαίτερη δύναμη μέσα του, οπότε μπορεί να ανταπεξέρχεται πολύ καλά. Σπάνια πλέον ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που δεν το έχουν πάρει τόσο καλά και τους έχει καταβάλλει αρκετά, οπότε με διάφορους χειρισμούς, είτε με το να πάρουμε κάποιον άλλον ασθενή, ο οποίος φοράει ήδη τεχνητό μέλος και να του δείξει πως θα είναι μετά από κάποιους μήνες ή με κάποιες συζητήσεις με ειδικά εκπαιδευμένα άτομα από την εταιρεία μας προσπαθούμε να «χειριστούμε» τον κάθε άνθρωπο και να του ανεβάσουμε την ψυχολογία, αρχικά να μας εμπιστευτεί και στην συνέχεια να δει τα θετικά μέσα από την όλη κατάσταση.
Ποια τα στάδια που ακολουθούνται σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης;
Η διαδικασία κατασκευής ενός τεχνητού μέλους μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ξεκινάμε με προσωρινές κατασκευές αμέσως μετά την κοπή των ραμμάτων, όπου σαν κύριο στόχο έχει να εκπαιδευτεί ο ασθενής στην βάδιση και παράλληλα δουλεύουμε τα καλούπια και τις θήκες μέχρι το κολόβωμα να έρθει στην τελική του μορφή. Στην συνέχεια, αφού ο ασθενής έχει αποκαταστήσει πλήρως την βάδιση, ξεκινάμε τις τελικές μετρήσεις όπου θα κατασκευάσουμε το τελικό τεχνητό μέλος, εκεί γίνονται μετρήσεις ακριβείας και εισάγουμε τους μηχανισμούς από το εξωτερικό, ώστε να απαρτίσουμε το εκάστοτε τεχνητό μέλος. Γενικότερα έχουμε συχνή επαφή με το κάθε περιστατικό για αρκετό καιρό, μέχρι το κολόβωμα να έρθει στην τελική του μορφή.
Πόσος είναι ο μέσος χρόνος αποθεραπείας και από τι εξαρτάται;
Σίγουρα εξαρτάται από την φυσική κατάσταση και κατά πόσο θα μεταβληθεί ο όγκος του κολοβώματος. Σε γενικές γραμμές μπορεί να διαρκέσει από 6 ως 12 μήνες, σε αυτό το διάστημα οι επισκέψεις αραιώνουν, μέχρι ο καθένας να επανενταχτεί στην καθημερινότητά του.
Η εταιρεία σας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που περνά από γενιά σε γενιά. Πόσο πιστεύετε έχει βοηθήσει αυτό το μοντέλο την εταιρεία να αναπτύξει ένα φιλικό, ανθρώπινο και προσιτό πρόσωπο που φροντίζει για την υγεία των συνανθρώπων της;
Σίγουρα όταν εργάζεσαι και νιώθεις ότι ότι κάνεις είναι δικό σου και πόσο μάλλον όταν είμαστε τρία άτομα, ο πατέρας μου, ο οποίος είναι ακόμα ενεργός, η αδερφή μου και εγώ νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι για εμάς, δεν κοιτάμε το ρολόι, ότι ήρθε η ώρα να φύγουμε. Όλοι μας στο τέλος της ημέρας παίρνουμε μια ευχαρίστηση, αν τα πράγματα έχουν πάει όλα καλά.
Πως ονειρεύεστε την εταιρεία σας στο μέλλον; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Είναι ένας κλάδος που ο κάθε ασθενής πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον προσθετικό. Είμαστε μια εταιρεία με πολλά άτομα, έχουμε υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, 3 κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Το όραμά μας είναι – από όταν ήμασταν πολύ μικροί, μέχρι και το σήμερα – να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε στον κάθε ένα ξεχωριστά και να μπορέσουμε να τον επαναφέρουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα. Άρα ο στόχος είναι μεμονωμένος, ο καθένας να είναι ευχαριστημένος και να επιστρέφει στην καθημερινότητα του.
Άρθρα
Παιδικά ορθωτικά πέλματα
05 Σεπτεμβρίου 2024Είναι απολύτως φυσιολογικό, σε όλα τα παιδιά μικρής ηλικίας να εμφανίζεται κάποιας μορφή πλατυποδίας. Από την ηλικία των 3 ετών, οι καμάρες τους θα αρχίζουν να σχηματίζονται, ενώ στην ηλικία των 7 ετών είναι ορατή πλέον μια κανονική καμάρα.
Πως φροντίζω το υπολειπόμενο άκρο μου;
10 Μαι 2024Η φροντίδα και η περιποίηση του υπολειπόμενου άκρου σας (κολοβώματος) είναι πολύ σημαντική. Το δέρμα γύρω από το κολόβωμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.
Αθλητικές προθέσεις κάτω άκρων για τρέξιμο
19 Απριλίου 2024Όσον αφορά τις προθέσεις κάτω άκρων, υπάρχουν πολλές επιλογές, που συνεχώς βελτιώνονται και μπορούν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε με αξιοθαύμαστες επιδόσεις στο άθλημα ή τη δραστηριότητά, που αγαπάτε.