Προθέσεις Ποδοκνημικής & Άκρου Ποδός
Αυτές οι προσθετικές κατασκευές είναι ιδιαίτερες και αφορούν ασθενείς με ακρωτηριασμούς τύπου: Lisfranc, Chopart, Syme, αλλά και περιφερειακότερους μεσομετατάρσιους ή μεταταρσιοφαλαγγικούς ακρωτηριασμούς.
Όπως, σε όλες τις προθέσεις κάτω άκρων, έτσι και σε αυτές, αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι τα χαρακτηριστικά του κολοβώματος, ο σχεδιασμός της θήκης και η μεταξύ τους λειτουργική σχέση. Το κολόβωμα οφείλει να διαθέτει ομαλά διαμορφωμένο σχήμα και μεγάλη ανθεκτικότητα στις φορτίσεις. Η θήκη του κολοβώματος πρέπει να εφαρμόζει σωστά και με σταθερότητα, για να αντέχει στις πιέσεις των εγκάρσιων στροφικών φορτίσεων, κατά την έναρξη και τη λήξη του κύκλου βάδισης.
Μεταταρσιοφαλαγγικοί και μεσομετατάρσιοι ακρωτηριασμοί
Αυτός, ο τύπος ακρωτηριασμών αφορά κυρίως σακχαροδιαβητικούς ασθενείς. Σκοπός του χειρουργείου είναι η διατομή του οστού ή η απεξάρθρωση της φάλαγγας, σε τέτοιο ύψος, ώστε να δίνει το περιθώριο στα μαλακά μόρια να καλύψουν το οστό. Σε τέτοιου είδους ακρωτηριασμούς, οι απώλειες από λειτουργικής πλευράς, μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες και προσεγγίζονται, με την κατασκευή ενός απλού ορθωτικού πέλματος.
Η ορθωτική κατασκευή, σαν σκοπό, έχει:
- τη μείωση του φορτίου, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές,
- την απορρόφηση των κραδασμών και
- την ευθυγράμμιση του πέλματος.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χρήση του πελματογραφήματος είναι καταλυτική για να προσδιορίσουμε την ισομερή κατανομή του βάρους, σε όλη την επιφάνεια του πέλματος. Τα υλικά που συγκροτούνε, ένα τέτοιο πέλμα, είναι αφρώδη, διαφορετικής σκληρότητας, τύπου EVA.
Στις περιπτώσεις απώλειας περισσότερου από ένα δάκτυλο, χρησιμοποιούμε την ίδια μέθοδο, με τη διαφορά ότι τα πέλματα ενισχύονται με εσωτερικό έλασμα από υλικό ανθρακονημάτων.
Εξαιτίας της μειωμένης ισορροπίας, αλλά και της απώλειας ώθησης, στην τελική φάση της στήριξης, είναι αναγκαία μια πιο ενισχυμένη και ενεργητική κατασκευή. Αυτά τα ελάσματα έχουν την ιδιότητα, να απορροφούν την ενέργεια κατά τη διάρκεια στήριξης του μέλους και να την επιστρέφουν στη τελική φάση στήριξης (late stance), δίνοντας ώθηση στον ασθενή. (εικ. Chopart Foot Plate by Otto-Bock)
Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, συστήνεται η κατασκευή ορθοπαιδικών υποδημάτων, με σκοπό, τη βελτίωση στη στάση του σώματος και κατ΄επέκταση στην ποιότητα βάδισης. Ειδικότερα, για διαβητικούς ασθενείς, μέλημα είναι και η πρόληψη των ελκών και κατακλίσεων του δέρματος.
Υποστηρίζουν μαλακά την περιοχή της καμάρας και τις αρθρώσεις του πέλματος, χαρίζοντας μια ασπίδα προστασίας στις περιοχές που πονούν.
Κατασκευάζονται από γνήσια, ελληνικά και ιταλικά δέρματα, άριστης ποιότητας και διατίθενται σε ποικίλα σχέδια και χρώματα.
Ακρωτηριασμοί τύπου Lisfranc και Chopart
Οι ακρωτηριασμοί στην περιοχή των οστών του ταρσού, όπως:
- ο ακρωτηριασμός Lisfranc (ταρσομετατάρσια άρθρωση), με απεξάρθρωση των μεταταρσίων οστών και
- Chopart (μεσοτάρσια άρθρωση), με απεξάρθρωση των οστών του ταρσού, στο επίπεδο του αστραγάλου και της πτέρνας,
υποστηρίζουν όμοια προσέγγιση από προσθετικής πλευράς.
Αντιμετωπίζουμε ένα άκρο, που έχει χάσει περισσότερο από το 50% της στηρικτικής του επιφάνειας και η πρόκληση από προσθετικής πλευράς είναι μεγάλη. Το κολόβωμα τείνει να βρίσκεται σε θέση υπτιασμού και ιπποποδίας, λόγω της υπερίσχυσης του τόνου των μυών και της ομάδας των γαστροκνημίων. Επίσης παρουσιάζει ευαισθησία στην εμπρόσθια περιφέρεια του άκρου, εξαιτίας της έλλειψης μαλακών μορίων. Το τεράστιο πρόβλημα στήριξης, δεν δύναται να αντιμετωπισθεί με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων.
Η λύση, που προτείνεται, είναι η κατασκευή ενός σιλικονούχου πέλματος, η οποία:
- θα κατανέμει ομοιόμορφα το φορτίο του σώματος, προς το κολόβωμα και
- θα σταθεροποιήσει το οστό της πτέρνας.
Σκοπός της είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία του ασθενή, προσφέροντας του μια ομαλή βάδιση. Λόγω της εξελιγμένης τεχνικής προσέγγισης, επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, τόσο από λειτουργικής, όσο και από αισθητικής άποψης.
Στην εταιρία μας αποτυπώνουμε σιλικονούχα μέλη που προσεγγίζουν στο μέγιστο το φυσικό αποτέλεσμα. Μάλιστα πολλές φορές, συγκρίνοντας το προσθετικό μέλος με το υγιές, οι διαφορές τους, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές, με γυμνό μάτι.
Ακρωτηριασμοί τύπου Syme
Για τις περιπτώσεις, που η σιλικονούχα κατασκευή δεν μπορεί να δεχθεί τα ανάλογα φορτία και πιέσεις, αναγκαζόμαστε να προσεγγίσουμε το περιστατικό με διαφορετική τεχνική. Προεκτείνουμε το μήκος της πρόθεσης, μέχρι το ύψος του επιγονατιδικού τένοντα, αφήνοντας ένα άνοιγμα στη μέσω πλευρά της πρόθεσης, για πιο εύκολη εφαρμογή.
Η συγκρότηση, μιας τέτοιας πρόθεσης απαρτίζεται από δύο διαφορετικές θήκες,
- την εσωτερική που έρχεται σε επαφή με το κολόβωμα και
- την εξωτερική που συνδέεται με το προσθετικό πέλμα.
Η εσωτερική κατασκευάζεται από υλικό σιλικόνης ή πολυφόρμ για να στηρίζει μαλακά, ενώ η εξωτερική από ρητίνη και ανθρακονήματα για να έχει ανθεκτικότητα.
Η συγκεκριμένη πρόθεση μπορεί να είναι πιο λειτουργική από το σιλικονούχο πέλμα, όμως ίσως υστερεί από αισθητικής άποψης. Επίσης στη συγκεκριμένη κατασκευή έχουμε περιορισμό στην επιλογή πέλματος εξαιτίας της υπάρχουσας πτέρνας.
Η χαμηλή υψομετρική διαφορά που παρουσιάζεται εν συγκρίσει με το υγιές μέλος, μας αναγκάζει να επιλέξουμε πέλματα συγκεκριμένου τύπου, από ανθρακόνημα με ύψος μόλις λίγων χιλιοστών. Στις περιπτώσεις που εξακολουθεί να μην επαρκεί το ωφέλιμο ύψος, θα προσθέσουμε ένα ορθωτικό πέλμα, στο εσωτερικό του αντίπλευρου υποδήματος για να κερδίσουμε το αναγκαίο ύψος.
Οι ακρωτηριασμοί, αυτού του τύπου, μπορούν να χαρακτηριστούν σαν έναν από τους καλύτερους, όταν η επέμβαση γίνει με επιτυχία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης ή μετατόπισης της πτέρνας, που ίσως οδηγήσουν σε επιπλοκές ή και σε ενδεχόμενο υψηλότερο ακρωτηριασμό. Είναι ένας ακρωτηριασμός, που χρήζει ιδιαίτερης, τεχνικής προσέγγισης, διότι το ύψος της απώλειας βρίσκεται σε περιοχή με υψηλές βαδιστικές απαιτήσεις, κατά την εμπροσθοπίσθια διεύθυνση.